BEEA #40 - IPv6 Workshop

BEEA #40 - IPv6 Workshop

Datum: Donderdag 29 juni 2017
Aanvang: 20:00
Toegang: Gratis (aanmelden is prettig)
Locatie: Kanaalweg 14-L Utrecht (oude locatie)

Deze avond zal geheel in het teken staan van IPv6. De hoognodige standaard die maar niet wil doorbreken. In deze workshop gaan we grondig de diepte in. Enige kennis van netwerken is prettig maar niet verplicht om mee te doen. Ervaring met de console (en computers in het algemeen) is wel prettig. Tijdens de workshop zullen we regelmatig in de console duiken om netwerkinstellingen uit te pluizen. We gaan ook wireshark gebruiken om het netwerkverkeer te monitoren. Ervaring met wireshark is niet nodig, installeer hem wel alvast.

Het doel van de avond is om genoeg IPv6 kennis op te doen om zelf thuis, op een prettige manier, een IPv6 netwerk in te richten. Omdat veel providers in Nederland nog geen IPv6 connectiviteit bieden zullen we ook laten zien hoe je thuis een IPv6-tunnel kunt instellen. Tijdens de workshop gebruiken we als voorbeeldrouter een vers geinstalleerde Raspberry Pi (3) met Raspbian Jessie Lite met een bekabelde verbinding naar een dedicated IPv4 router naar internet. Via wifi kan iedereen er op inloggen met ssh.

Alles wordt grondig uitgelegd en ondersteund met oefeningen. Het is veel informatie, maar veel daarvan hoeft niet onthouden te worden. Het wordt uitgelegd om een compleet beeld te schetsen.

Hier een berg jargon om een beeld te geven aan de materie van de avond: IPv6 adres-format en notatie, Reserved IPv6 ranges, Link-local adressen, subnetting, ULA-adressen, GUA-adressen, Multicast, Anycast, Unicast, Neighbor sollicitation, Multicast groups en memberships, Router Advertisements (radvd), ICMP6 (vervangt o.a. ARP), SLAAC, DHCP6, Teredo tunnels

Neem een laptop met wifi, een terminal (putty voor windows), en een lader mee :)

Tot donderdag!

 

 

Ook een keer bijwonen?

Iedere laatste donderdag van de maand om 20:00 is er een BEEA bijeenkomst. De toegang is gratis en iedereen is welkom! Meld je wel even aan als je van plan bent te komen.