BEEA #35 Cluster..ck!

BEEA #35 Cluster..ck!

Datum: 24 november 2016
Aanvang: 20:00
Toegang: Gratis
Locatie: Kanaalweg 14-L Utrecht (oude locatie)

Deze BEEA duiken we vol in de clusters! En niet op een heel gebruikelijke manier. Johan Adriaans is het afgelopen jaar bezig geweest met het opzetten van een cluster voor Shoppagina.nl en heeft volop research gedaan naar de mogelijkheden.

Clusters met containers zijn hot, maar ook uitermate ingewikkeld. Kubernetes, Mesos, Swarm, Fleet, Etcd, Consul, CoreOS, Zookeeper, Flannel, Flocker; de oplossingen schieten als paddestoelen uit de grond. Vaak zijn deze oplossingen ook onderling te combineren. Maar deze combinaties nemen een hoop complexiteit met zich mee. Voor veel kleine organtisaties is een cluster interessant omdat het horizontaal schaalt en de servers zonder downtime kunnen worden onderhouden. Maar de leercurve is enorm en problemen zijn vaak moeilijk te plaatsen.

Het is echter ook mogelijk om met een aantal concessies de leercurve te minimaliseren. Door gebruik te maken van bekende software (Docker, NFS, Systemd, DRBD, Journalctl, HAProxy, NGINX) en een handje shell-scripts is het goed mogelijk om een functioneel cluster op te zetten. De 'nieuwe' elementen die overblijven zijn: CoreOS, Etcd en tot op zekere hoogte Fleet (dit is eigenlijk gewoon Systemd met een clustersausje).

Deze BEEA zal er in vogelvlucht over de meest gangbare oplossingen worden gesproken en zullen we naderhand aan de slag gaan met een eigen cluster. Dit wordt een minimaal cluster, we zullen op de eigen laptop 3 virtuele machines starten en daarop een HA hosting systeem lanceren met gedeelde data, loadbalancer, floating ip, centrale logging, SSL offloading. Bij dit voorbeeldcluster kan er zonder problemen 1 server wegvallen, met een beetje problemen member 3 en 1 of 2, en met (misschien) veel problemen alle drie.

Je kunt alvast kijken als je wilt:
https://github.com/johan-adriaans/clusterf.ck
(kleine waarschuwing, er wordt nog aan gewerkt dus het kan zijn dat je ergens tegenaan loopt. Laat even weten als dat zo is! ;)

Benodigdheden:
  - Linux of OSX laptop met minimaal 1500mb ram vrij
  - Basiskennis van de shell
  - Basiskennis docker is leuk maar niet nodig
  - Recente versie van Vagrant
  - Recentre versie van Ansible
  - VirtualBox

 

Ook een keer bijwonen?

Iedere laatste donderdag van de maand om 20:00 is er een BEEA bijeenkomst. De toegang is gratis en iedereen is welkom! Meld je wel even aan als je van plan bent te komen.