BEEA #22 - Live coding

BEEA #22 - Live coding

Datum: 25 juni 2015
Aanvang: 20:00
Toegang: Gratis
Locatie: Kanaalweg 14-G

Live coding

Live Coding is een nieuwe beweging in elektronische muziek, waarbij het schrijven van computer code de uitgangspunt is voor een live performance. Het is vaak improviserend van aard en wordt gebruikt in verschillende genres van elektronische muziek. Het visuele element is van groot belang: de code die de performer aan het schrijven is wordt altijd geprojecteerd voor het publiek. Er zijn veel verschillende programming environments voor live coding, sommige zijn gericht op het genereren van klanken, patronen of beats, en anderen zijn gericht op het genereren van beeld. Een belangrijke recente ontwikkeling is het Algorave, waarin live coding de basis is voor een rave.

Marcel Wierckx is een componist en audiovisuele kunstenaar die muziek en beeld maakt voor dans, concert, film en theater. Hij heeft samen gewerkt met o.a. Chunky Move, anoukvandijk dc, Dansgroep Amsterdam, Monica Germino, Timuçin Sahin, Roderik de Man en Electra Ensemble. Zijn werk wordt uitgevoerd bij grote internationale evenementen zoals ISCM World New Music Days, Melbourne Festival, Dance Massive Festival, Live.Code.Festival, MFRU International Festival of Computer Arts, en het International Computer Music Conference. Op dit moment werkt Wierckx met Tony Roe om interactieve systemen te maken voor de ensembles Art of the Eyebrow en Tin Men and the Telephone. Zijn audiovisuele compositie White Light Black Static is onlangs uitgevoerd voor een uitverkochte zaal op het 4DSOUND systeem in Amsterdam. Recente projecten zijn composities voor de dansvoorstellingen An Act of Now en 247 Days met dansgroep Chunky Move; in 2012 werd An Act of Now bekroond met het prestigeuze Age Critic's Award als beste stuk van het Melbourne Festival. In opdracht van pianiste Anne Veinberg schreef hij Ostinato, een stuk voor pianiste en live coder op Yamaha disklavier, die gepresenteerd werd tijdens het internationale Live.Code.Festival in Karlsruhe. Zijn compositie ZinTuig, speciaal geschreven voor gitarist Timuçin Sahin, kreeg zijn première tijdens het International Computer Music Conference in New York en werd geselecteerd door de internationale jury van de ISCM om uitgevoerd te worden tijdens de World New Music Days in Zagreb. Wierckx is docent Live Electronische Muziek bij het Conservatorium van Amsterdam en docent Compositie en Softwareontwerp bij het Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. 

Zelf aan de slag

Het 2e deel van de avond gaan we zelf aan de slag met Live Coding. Dus neem je laptop en een koptelefoon mee!

LiveCoding BEEA links

http://toplap.org/
http://charlie-roberts.com/gibber/
http://livecodelab.net/
https://vimeo.com/2735394
https://vimeo.com/20241649
https://www.youtube.com/watch?v=0NYajrzM4ZY
https://www.youtube.com/watch?t=180&v=h8OVRCsaNLM
https://vimeo.com/51993089
https://www.youtube.com/watch?t=146&v=GSGKEy8vHqg
https://vimeo.com/79343119
https://vimeo.com/114323834
https://vimeo.com/80698032
https://vimeo.com/114404376
http://lownorth.nl/

 

Ook een keer bijwonen?

Iedere laatste donderdag van de maand om 20:00 is er een BEEA bijeenkomst. De toegang is gratis en iedereen is welkom! Meld je wel even aan als je van plan bent te komen.