BEEA #13

BEEA #13

Datum: 26 juni 2014
Aanvang: 20:00
Toegang: Gratis
Locatie: Kanaalweg 14-G

Tosqa: CNC, reloaded

Bekijk de slides van deze presentatie

Inmiddels kent iedereen 3D-printers, lasersnijders, en CNC-frezen; computergestuurde machines waarmee je van alles kunt maken. Die machines bestaan vaak uit een Arduino-achtig controllerboard, wat stappenmotoren, en allerlei mechanica. Tof voor kunstenaars en geeks, maar als niet-professional raak je al snel verstrikt in een dradenboel, een oerwoud van configuratie-opties en een wirwar van software van wisselende kwaliteit.

Tosqa is een opensource architectuur waarbij de software en de elektronica van zo'n machine als losse bouwstenen aan elkaar geklikt kunnen worden. De stappenmotoren hebben bijvoorbeeld een ingebouwde driver en sluiten op elkaar aan via ordinaire telefoonstekkertjes. De besturingssoftware draait op een Linux-computertje (bijvoorbeeld een BeagleBone) in de machine en kan omdat 'ie web-based is vanaf elke computer of tablet gebruikt worden.

Nieuwe stappenmotoren of andere componenten registreren zichzelf en verschijnen als blokjes in de webinterface. Daar kan visueel het systeem opgebouwd worden: je koppelt in- en uitgangen van fysieke en virtuele componenten ('gadgets') aan elkaar. Alles klikt letterlijk in elkaar: je hoeft niet steeds met installers en de soldeerbout aan de slag en het opbouwen. Er is nog een lange weg te gaan - de ontwikkeling van Tosqa staat in de kinderschoenen.

Tosqa is een initiatief van een handjevol mensen in midden-Nederland. David Menting en Jean-Claude Wippler zullen op BEEA de eerste presentatie en demo verzorgen.

I ♥ Bash

Bekijk de slides van deze presentatie

Bash (Bourne Again Shell) is ontwikkeld in 1989 als een free-software variant van de UNIX Bourne Shell en wordt, ondanks zijn leeftijd, nog altijd actief gebruikt. Sterker nog, bijna iedereen in Nederland heeft thuis wel een apparaat waarop Bash wordt gebruikt als command line. Niet alleen op Linux, Unix en OSX systemen maar ook op Android, iOS systemen, routers en modems wordt Bash standaard meegeleverd.

Bash is enorm krachtig en leuk om mee te werken maar veel mensen zijn angstig om het op te pakken. In deze presentatie zal ik proberen deze angst weg te nemen en beginners wegwijs te maken in de wondere wereld van de command line. Om een compleet beeld te geven van wat er mogelijk is binnen bash zal ik de history commando's, file descriptors en output redirection uitvoerig uitleggen. Met als kers op de taart een klein overzicht van de wat obscuurdere bash commando's. De gevorderde bash gebruiker zal zich dus ook zeker vermaken. Tip: Neem je laptop mee dan kan je de commando's meteen proberen. Windows gebruikers kunnen hiervoor cygwin gebruiken.

Johan Adriaans werkt sinds 2003 dagelijks met Bash. In het begin enkel voor serverbeheer en spelerij maar sinds een aantal jaar ook als ontwikkelomgeving. Nog steeds leert hij dagelijks nieuwe truuks en commando's.

 

Ook een keer bijwonen?

Iedere laatste donderdag van de maand om 20:00 is er een BEEA bijeenkomst. De toegang is gratis en iedereen is welkom! Meld je wel even aan als je van plan bent te komen.